Strona głównaZdrowieZdrowe produkty w codziennym menu rodzinym

Zdrowe produkty w codziennym menu rodzinym

Temat zdrowego odżywania jest poruszany w mediach już dawna. W ostatnim czasie takich przekazów pojawia się znacznie więcej. Kładą one nacisk nie tylko na regularne badania pomagające kontrolować stan zdrowia czy sport, który ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, samopoczucie i sam wygląd, ale też na kwestie związane ze zmianą diety. Zbilansowane i pełnowartościowe posiłki mogą przyczynić się do trwałej poprawy zdrowia i ogólnej kondycji organizmu oraz ustabilizowania dotychczasowych wyników badań.

Zdrowe oleje, zioła, napoje roślinne

Zdrowe jedzenie kojarzy się głównie z drogimi i trudno dostępnymi składnikami i godzinami spędzonymi przy kuchni, żeby przygotować choć jedno danie. Ale obecnie zakup smacznych i wartościowych produktów oraz przygotowanie z nich zdrowych przekąsek czy posiłków nie wymaga specjalnych przygotowań ani wiele czasu. Wystarczą chęci do zmiany dotychczasowego sposobu odżywiania i kilka uniwersalnych produktów.

Co zatem powinno znaleźć się w naszej kuchni?

  • zdrowe oleje – kokosowy, ryżowy, sezamowy, kukurydziany, słonecznikowy, lniany (w tym przypadku należy kupować go w aptece (np. apteka-melissa.pl) – powinien być także przechowywany w lodówce w ciemnej butelce),
  • herbatki ziołowo – owocowe – z dodatkiem kopru włoskiego, kurkumy, owoców głogu, jarzębiny, pędów sosny itp.
  • napoje roślinne – jako doskonałe zamienniki mleka dla osób, które nie tolerują laktozy. Do wyboru są napoje sojowe, migdałowe, owsiane, orkiszowe.
  • dodatki do jogurtu, musli, wypieków i koktajli – w tym babka płesznik, jagody goji, mielony len, guarana, spirulina, nasiona chia, cukier kokosowy itp.

 

Jak wykorzystać zdrową żywność w posiłkach dla dzieci i dorosłych?

Wystarczy kilka nowych produktów, aby zaserwować najbliższym odmienione posiłki lub urozmaicić te, które często goszczą na naszych stołach. Dzięki nim można stworzyć choćby wspaniałe naleśniki, dania jednogarnkowe, szybkie przekąski, sosy do sałatek lub pieczonych warzyw, domowe pasty kanapkowe, twarożki, śniadaniowe owsianki, placuszki oraz warzywno-owocowe koktajle. Takie menu doskonale pasuje zarówno do rodziny z małymi dziećmi, jak i do osób starszych, które chcą nieco unowocześnić swoje popisowe dania. Raz na kilka dni dobrze wprowadzać kolejny produkt, aby jak najlepiej poznać jego smak i dopasować pod gust swój i rodziny.

Zdrowa dieta to w obecnych czasach podstawa świadomego stylu życia. Wartościowe produkty są dziś dostępne na wyciągnięcie ręki, dzięki czemu już najmłodsi mogą poznawać to, co dla nich najlepsze. Smaczne i pożywne dania nie muszą już być ciężkie, tłuste i kaloryczne, mogą być kolorowe i pachnące. A to z pewnością przekona do ich spróbowania niejednego niejadka!

________________________________________________________________________
ARTYKUŁ SPONSOROWANY | Drogi czytelniku powyższy artykuł może być materiałem reklamowym (artykułem sponsorowanym), który został napisany lub zlecony przez reklamodawcę. 

Więcej artykułów

Popularne